Zobrazit normální verzi : Matematika
Zdravím...
Potreboval by som pomoct trochu s matikou. Konkrétne s Mocninami.
Všetko v pohode viem, ako ich násobiť a podobne, len že tento týždeň som bol na marodke a triedna s triedou preberala delenie mocnín, no a ja to nejako neviem dať do súvislosti, a v pondelok píšeme kontrolnú prácu, už mala byť napísaná tento týždeň, takže mi už nemá čas vysvetliť, preto by som sa chcel obrátiť na vás..
Ako vypočítať napr. takýto príklad? :
(8a.n2m3c5):(4a.n4m8c)
Malým su "exponenty/mocnitele", v zátvornách sú výrazy, ktoré sa delia
Ak to nebude zrozumitelné, napíšem to na papier a dám tu screen
Mozes to napísat aj ako zlomok, (8a.n2....) ako ten vrchny a to (4a.n4.....) ako ten dolny, nenapadne ma ako sa to povie "matikarsky"
To horni cemu rikas je citatel a a to dolni je jmenovatel, skusim to spocitat, jestli jsem to nezapomnel, popripade ti to zkusim vysvetlit
Menovatel a citatel...
EDIT: Slniecko ma predbehol...
Ak som to nezabudol(co si myslim ze hej) tak to malo vyjst takto D:
2c4
________________________________=zlomkova ciara :D
n2m5
E:
Postup som mal taky ze som si to dal do zlomku a odpocitaval mocniny...tie co boli minusove som dal dole a dal ich ako kladne cisla a tie co boli normalne som nechal hore..dufam ze chapes.
Tenhle priklad je, jak to rict, hodne trivialni, kdyz to mas ve zlomku pod sebou, nebo i vedle sebe, ale ve zlomku je to lehci, vykratis a mas vysledek, doufam ze jsem v tom neudelal chybu, do jake tridy chodis?
Hej, mam to jako trey ale jemu never, on je hloupej, ver me :D
Hej, mam to jako trey ale jemu never, on je hloupej, ver me :D
http://i.qkme.me/3qpw0u.jpg
Dam sem este raz ten postup ak si si to hore nevsimol
Postup som mal taky ze som si to dal do zlomku a odpocitaval mocniny...tie co boli minusove som dal dole a dal ich ako kladne cisla a tie co boli normalne som nechal hore..dufam ze chapes.
Jo, som ôsmak, skusim to na tom teste tak napisat, dufam že to bude dobre... dakujem.
Ak nie tak sa potom opytam triednej
Takze vysvetleni, dej si to do zlomku, pak pokrat 8a v citateli s 4a ve jmenovateli, potom vykrat n2 s n4, m3 s m8 a c5 s c, pri deleni se mocniny odecitaji a tudiz ti z toho musi vyjit 2c4
-----
n2 m5
Trey to mas moc slozity, jde to i takhle lehce, jen nesmis bejt hloupej jako on :D
Jasne :D dakujem za tu radu ohladom Treya... :D
Chodim do Uble na ZS, statnu
Pocuvajte, trochu tomu nechapem..
Kde sa vytratilo to acko?
To se vykrati to 8a : 4a = 2
pri deleni se mocniny odcitaji
Aha, na to som zabudol...
Diky, dufam ze ste mi poradili dobre :D
za 2 roky chci jít na Cermat takže taky doufám :D
Ja za 3 maturovat z matiky takze dufam tiez :D
no s maturitou počítám jinak do Cermatu asi nepůjdu :D
Ne, vyrabi testy pro vsechny skolske zkousky v CR -,-
SOUTĚŽ O VIP
Dám vám zde příklad, který normálnímu inteligentnímu člověku vyjde 131. Avšak v ezo.tv jsou tak geniální lidé, že dokonce i bez postupu rovnou z hlavy vypočítali, že výsledek následujícího příkladu je 671.
Úkol tedy zní: Kdo mi vysvětlí, jak to dokázali a ukáže mi postup výpočtu, koupím mu VIP.
(5 + 4) x 7 + 18 - 8 + 7 + 3 x (8 + 1 x 8) + 3 = ??
Hodně štěstí a zábavy při řešení. Já u toho seděl půl hodiny, a protože jsem to počítal na záchodě, tak jsem se na to po půl hodině vysral.
(671+671)*0+671-671+671+671*((671+671)*0)+671=671 :-d
(671+671)*0+671-671+671+671*((671+671)*0)+671=671 :-d
http://diablo.incgamers.com/wp-content/uploads/2012/09/Genius.jpg
671? No tak to fakt netuším,jak na to v TV mohli přijít.Zavoláme Jolandě,ta to bude vědět.
Váš manžel hraje automaty?
Vytvořeno ve vBulletinu® verze 4.2.2 (c) 2024 vBulletin Solutions, Inc. All rights reserved.